Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020

Πότε αναμένονται οι νέες πληρωμλες για τα αναδρομικά συνταξιούχων

Το πακέτο των αναδρομικών θα καταβληθεί το πρώτο τετράμηνο του 2021 σύμφωνα με τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση καθώς οι αυξήσεις και τα αναδρομικά για την κατηγορία των συνταξιούχων με πάνω από 30 συντάξιμα έτη τρέχουν από τον Οκτώβριο του 2019. 

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει να πληρωθούν οι αυξήσεις εντός Φεβρουαρίου με τη σύνταξη Μαρτίου 2021 και στη συνέχεια να δοθούν τα αναδρομικά των αυξήσεων για 17 μήνες (Οκτώβριος 2019 – Μάρτιος 2021) μέσα στον Μάρτιο του 2021. Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθούν μαζί αυξήσεις και αναδρομικά με τις συντάξεις Μαρτίου. Αυτό θα ξεκαθαρίσει στις αρχές του νέου έτους ανάλογα με την εύρυθμη λειτουργία του ΕΦΚΑ (λόγω της πανδημίας) αφού θα πρέπει να γίνει και επανυπολογισμός των συντάξεων.

Για αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 13/5/2016 έως 30/12/2018 και καταβάλλεται στο ποσό της σύνταξης προσωπική διαφορά, αυτή διατηρείται μετά τον επανυπολογισμό. Ανάλογα με το αποτέλεσμα του επανυπολογισμού, η προσωπική διαφορά μπορεί να είναι μικρότερη ή και μηδενική. Ομως, σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι δεν θα πάρουν λιγότερα από αυτά που έπαιρναν.

Το μεγάλο ενδιαφέρον για όλους τους συνταξιούχους στρέφεται στη δίκη του ΣτΕ τον επόμενο μήνα. Το ανώτατο δικαστήριο καλείται να αποφασίσει στις 15/1/2021 για τις διεκδικήσεις όλων των παλιών συνταξιούχων (πριν από τον Μάιο του 2016) για:

Εφάπαξ καταβολή του δώρου κύριας σύνταξης 800 ευρώ και των δώρων επικουρικής σύνταξης (13η και 14η επικουρικές συντάξεις, όπως ήταν ως το 2012).

Οσους πληρώθηκαν τα αναδρομικά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και δεν άσκησαν αγωγές μέχρι τις 8 Οκτώβρη 2020, να μην αποσβένεται το δικαίωμα για τις αξιώσεις τους, που αφορούν τις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και τα δώρα.

Οι μειώσεις των νόμων του 2012 κρίθηκαν αντισυνταγματικές τον Ιούνιο του 2015 από το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), όχι μόνον για τις κύριες αλλά και για τις επικουρικές συντάξεις. Με νέα πρότυπη δίκη (Ιούλιος 2020) το ΣτΕ επαναβεβαίωσε την κρίση του 2015, ότι δηλαδή οι μειώσεις είναι αντισυνταγματικές για κύριες και επικουρικές συντάξεις και προσδιόρισε το διάστημα των επιστροφών στους 11 μήνες, από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016. Με την απόφαση αυτή όμως θεωρήθηκε από την κυβέρνηση ότι οι επιστροφές αφορούν μόνον τις κύριες συντάξεις και έτσι κατέβαλε στους συνταξιούχους 1,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Στην κυβερνητική απόφαση αναφέρεται μεν ότι όσοι έχουν κάνει αγωγές και δικαιωθούν με επιπλέον ποσά θα τα εισπράξουν, πλην όμως έχει απαγορεύσει νέες διεκδικήσεις μετά τις πληρωμές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να προσφύγουν όσοι πληρώθηκαν ήδη αναδρομικά κύριων συντάξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο στόχος των νέων προγραμμάτων στα σχολεία

Το νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία αλλάζουν  ολόκληρη τη διδασκαλία και τη μάθηση σε μια προσπάθεια να σταματήσει και η άκριτη αποστήθι...