Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Συντάξεις: Oι 165.562 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης προκαλούν πονοκέφαλο

Οι επιτελείς, σχετικά με τις συντάξεις, βρίσκονται ενώπιον μιας κατάστασης -  165.562 εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης - που  επιδεινώνεται καθώς κάθε μήνα προστίθενται στο «στοκ» των εκκρεμών υποθέσεων συνταξιοδότησης 3.000 έως 5.000 αιτήματα.

1 Οι εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης γήρατος μισθωτών που είναι και οι μεγάλοι αδικημένοι καθώς έχουν καταβάλει στο ακέραιο τις εισφορές τους και μάλιστα προκαταβολικά επί χρόνια για κάθε μήνα που εργάστηκαν.

2 Χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι όμως χρωστούν τεράστια ποσά από εισφορές ετών που δεν κατέβαλαν στον ΟΑΕΕ.

3 Επανεξέταση αιτημάτων ήδη συνταξιοδοτημένων οι οποίοι εργάστηκαν μετά τη συνταξιοδότησή τους και διεκδικούν τη νόμιμη αναπροσαρμογή-αύξηση των συντάξεών τους για τα επιπλέον έτη που πλήρωσαν εισφορές.

4 Οι συντάξεις του ΟΓΑ.

Οπως μαρτυρούν προς «Το Βήμα» άνθρωποι που γνωρίζουν την κατάσταση, «το πρόβλημα είναι σύνθετο, πολυεπίπεδο και αποκαλύπτει τη μεγάλη πίεση που δέχθηκε η χώρα να κάνει βήματα την εποχή των μνημονίων. 

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε όταν η χώρα μπήκε στα μνημόνια και αναγκάστηκε να περιορίσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη. Μετά το πρώτο μνημόνιο και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, και εν όψει της αλλαγής των ασφαλιστικών νόμων και των νέων περικοπών που ακολούθησαν με το δεύτερο μνημόνιο, ξέσπασε κύμα συνταξιοδοτήσεων. «Οποιος μπορούσε να βγει στη σύνταξη, έφευγε από το Δημόσιο ή από όποια εργασία κι αν είχε».

Ετσι το σύστημα «μπούκωσε» νωρίς όχι μόνο στο ΙΚΑ, αλλά κυρίως στο Δημόσιο, στα Ταμεία των ΔΕΚΟ, στις τράπεζες και όλα τα λεγόμενα «ευγενή Ταμεία».

Οπως λένε όσοι γνωρίζουν, ο ΕΦΚΑ δεν κατάφερε ακόμη να αποκαταστήσει και να αφομοιώσει το μοντέλο λειτουργίας και απονομής συντάξεων στο Δημόσιο που υπηρετούσε για δεκαετίες το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Τώρα βέβαια η κατάσταση βρίσκεται στα χέρια του υφυπουργού κ. Πάνου Τσακλόγου, ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε ένα δυσεπίλυτο, πολυεπίπεδο και σύνθετο πρόβλημα που δεν χωρεί λαϊκισμούς, ούτε επιφανειακή αντιμετώπιση.

Η λύση της προσωρινής σύνταξης των 500 ή 700 ευρώ δεν καλύπτει ούτε το ελάχιστο όριο αναγκών διαβίωσης.

Με πληροφορίες από Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο στόχος των νέων προγραμμάτων στα σχολεία

Το νέα προγράμματα σπουδών στα σχολεία αλλάζουν  ολόκληρη τη διδασκαλία και τη μάθηση σε μια προσπάθεια να σταματήσει και η άκριτη αποστήθι...